Vychytal víc než nulu! Je bojovníkem v brance i mimo led

13-letý Patrik byl odmalička sportovně nadaným dítětem. Na brusle se poprvé postavil v pěti letech v kurzech bruslení, ale o pár týdnů už si jej vyhlédl první hokejový klub. Vždy chytal v bráně. Jeho hokejovou cestu však přerušila zákeřná nemoc - lymfoblastická leukémie. Má za sebou chemoterapii a v současné době podstupuje udržovací léčbu. V roce 2024 se stal patronem pátého ročníku O Kapku lepší hokej.

Patrik je velmi živé dítě. Miluje pohyb. Ve třech letech se u něho začala projevovat hyperaktivita a pohybové aktivity byly řešením, jak ji zvládat. Když přestala stačit tříkolka a odrážedlo, dostal kolo bez stabilizačních koleček. Od svých čtyř let jezdí do hor lyžovat. O rok později se zapsal do kurzu bruslení. O několik týdnů později si ho vybrali do hokejového týmu a začal trénovat hokej. Od samého začátku stále pokukoval po bráně a využil každé příležitosti se do ní postavit a chytat, byť v hráčské výstroji. V 6ti letech mu byla propujčena brankářská výstroj. Od té doby se už ke hráčské nikdy nevrátil. 

V roce 2017 odchytal téměř celou sezónu sám, protože většina hráčů toužila střílet góly, ne je chytat. Postupně se stal klíčovým hráčem týmu. Toužil po zlepšení, proto začal navštěvovat speciální brankářské tréninky a účastnil se hokejových kempů. Pravidelně chytal i se staršími spoluhráči, což mu v jeho rozvoji výrazně pomohlo. Poté však přišla pandemie Covid-19, a s ní zrušení celé sezóny. Místo hokeje si sedl na silniční kolo a trénoval, aby udržel kondici. Po skončení pandemie se vrátil do brány a pokračoval tam, kde musel předtím přestat.

V roce 2022 měl tým již tři kvalitní brankáře a zápasová vytíženost pro všechny tři byla příliš malá. Patrik se rozhodl využít nabídky a na podzim pomohl týmu HC Autocentrum Jičín po dobu dvou měsíců, jelikož jim chyběl brankář. V prosinci se opět vrátil ke svému mateřskému týmu, Mountfield HK.

Patrik se po návratu k týmu začal projevovat silnou únavou, která přetrvávala jak ve škole, tak na každém z tréninků. Rodiče se rozhodli konzultovat situaci s lékařkou. V pátek 3. února 2023 podstoupil Patrik odběr krve, který odhalil nepříznivé výsledky. Došlo k dalším důkladným vyšetřením. Předběžná diagnóza, oznámená lékařkou, vyžadovala potvrzení nebo vyvrácení dalšími testy. Nástup na hospitalizaci byl naplánován na neděli odpoledne, nebo v případě zhoršení stavu, ihned.

V sobotu však Patrik odehrál svůj poslední hokejový zápas, přičemž po návratu domů se začaly projevovat příznaky horečky. Následně byl převezen do nemocnice, kde zůstal hospitalizován. V pondělí byla potvrzena akutní lymfoblastická leukémie, což znamenalo radikální změnu v jeho životě. Konec hokeje a "normálního" života mladíka, nahrazený čtyřmi stěnami nemocničního pokoje.

Patrik se ocitl v situaci, která ho hluboce zasáhla, a prožíval obtížné chvíle apatie. Představa, že musí na dlouhou dobu opustit svůj oblíbený hokej, ho trápila. Nicméně, podporou od spoluhráčů, brankářů a lidí z celého světa, která mu přicházela ve formě videopozdravů, postupně začal nacházet sílu k boji (více o pozdravech najdete ve videu níže). Léčba byla zahájena okamžitě a Patrik na ni reagoval pozitivně, což dávalo naději na jeho uzdravení.

Po prvním měsíci chemoterapie byly výsledky vyšetření kostní dřeně příznivé. Plánovaná ambulantní léčba s krátkými hospitalizacemi se však komplikovala. Patrikovi se v ledvině vytvořil kámen, prodlužující pobyt v nemocnici. Následně se objevily další komplikace, včetně zánětu slepého střeva a problémů s ledvinami. Po vyřešení těchto potíží mohl dokončit třetí fázi léčby.

Další komplikace přišly po chemoterapii ve čtvrtém protokolu, kdy se objevila silná reakce s afty v ústech, krku a rozpraskanými rty. Patrik nemohl mluvit, polykat, jíst ani pít, což vedlo k umělé výživě. Po každém podání této chemoterapie trvalo několik týdnů, než mohl znovu přijímat alespoň kašovitou stravu. Komplikace vrcholily krčními křečemi s bezvědomím čtrnáct dní před koncem intenzivní fáze léčby. Týden před očekávaným koncem se také nakazil Covidem, což vedlo k izolaci na JIP. Navzdory těmto obtížím Patrik 26. listopadu ukončil intenzivní léčbu po 295 dnech.

V současné době Patrik podstupuje již udržovací léčbu. Po dávce cytostatik, které dostává jednou týdně, se zatím cítí hodně unavený a není mu moc dobře. Nyní začíná chodit do školy a začleňovat se do běžného života.

V roce 2024 se Patrik stal patronem projektu O Kapku lepší hokej a je nadšený, že může být součástí. Hokej pro něj znamená celý svět.

Více o projektu O Kapku lepší hokej a jak přispět se dozvíte zde.

 

 

Každá kapka pomáhá

Zapojte se i vy a podpořte ty nejmenší.