V rámci Konferenčního bloku proběhl kulatý stůl s názvem „Na stejné vlně – jak ven ze současné krize pedopsychiatrie?“. Ředitel Poradenského a krizového centra Marek Mikláš spolu s ředitelkou Nadačního fondu Kapka Naděje Ditou Loudilovou a dalšími odborníky na zde představili možnosti, jak řešit aktuální nedostupnost odborné psychiatrické péče obzvlášť pro děti a mladistvé. Hosté hovořili také o možnostech posílení prevence a včasné pomoci dětem a rodinám v zátěžových situacích. Řeč se stočila také k významu a formám osvěty.

„Psychickými obtížemi jsou často ohroženy děti, které nevyrůstají v bezpečném a stabilním prostředí. Je však stále jasnější, že mohou potkat kohokoliv z nás, dospělé i děti, a to i ty z plně funkčních rodin. Podstatné je řešit psychické problémy v rodinách co nejdříve, než se prohloubí a způsobí nevratné škody. A právě to je pole působnosti našeho Poradenského a krizového centra,“ řekla statutární náměstkyně hejtmana Zlínského kraje Hana Ančincová, která má odpovědnost za sociální oblast.

Pro veřejnost byla určena přednáška o pozitivním rodičovství. V uvolněné a otevřené festivalové atmosféře si mohli účastníci vyslechnout mnoho užitečných rad a tipů jak být šťastnými rodiči se šťastnými dětmi. Marka Mikláše v trojici šťastných rodičů, kteří se vystřídali u mikrofonu, doplnila prezidentka a zakladatelka Kapky Naděje Vendula Pizingerová a psycholog David Čáp.

„Největší význam ve vztahu rodičů k dětem mají všední věci, jako je úsměv, zájem, pozornost k dítěti nebo společně strávený čas. Samozřejmě výchova dětí může přinášet spoustu stresových situací. Kdo z rodičů nezažil, když se dítě začne vztekat uprostřed supermarketu? Na besedě jsme se snažili rodičům trochu napovědět, jak si se svou úlohou poradit,“ sdělil Marek Mikláš.

Na obou akcích byl zároveň poprvé promítán teaser k chystanému dokumentárnímu filmu na podporu dětské psychiatrie, který připravujeme s Českou televizí. Režisér Jiří Podlipný divákům osobně představil ukázku skutečných příběhů dětí a odborný vhled do obtížného stavu tohoto oboru. Dokument Co je ti? Nic uvidíte už na podzim na ČT.

Naší tradiční milou povinností bývá odhalování hvězd na Chodníku slávy před Velkým kinem ve Zlíně. Letos na něj přibyla dvojice herců Tereza Ramba a Jan Cina. Této výsady se každoročně dostává hereckým osobnostem, které svou filmovou kariéru zahájily ve velmi útlém věku, a čítá už neuvěřitelných 39 hvězd.

Poslední zlínskou zastávkou byla Krajská nemocnice T. Bati, kde jsme předali přístroje v hodnotě téměř milion korun Dětskému i Novorozeneckému oddělení. Letos to například byla dvě EKG na dětské oddělení nebo dva resuscitátory na novorozeneckou JIP, dvě relaxační křesla, inhalátor, oxymetr nebo přístroj na screeningové vyšetření sluchu novorozenců.

Záznam z kulatého stolu si můžete pustit zde.

Organizátorům Zlínského film festivalu děkujeme a těšíme se za rok opět na viděnou!

„Pro nás je Zlín film festival srdcová záležitost, a to nejen proto, že ho navštěvujeme už více jak 20 let. Tento rok byl výjimečný díky užší spolupráci se Zlínským krajem a Poradenským a krizovým centrem. Svou účast jsme tak rozšířili o edukační část a věřím, ze příští rok v tomto duchu navážeme,“ říká ředitelka Nadačního fondu Kapka naděje Dita Loudilová.