O kapku lepší výstave FN Motol

Jak pět dětí vidí svou každodennost a jak pět fotografů vidí je? To je podtitul výstavy, která bude k vidění po celý únor v hlavní hale dospělé části FN Motol. Snímky vznikly v rámci čtyřměsíčního projektu s názvem O kapku lepší focení s Fujifilm, kterého se účastnilo pět dospívajících dětí a pět výrazných českých fotografů coby jejich mentorů.

Výstava je vyvrcholením projektu, který připravil Nadační fond Kapka naděje ve spolupráci se společností Fujifilm. Propojil pět dospívajících dětí s profesionálními fotografy. Cílem bylo inspirovat děti k tomu, aby se naučily pracovat s progresivním médiem, a ukázat jejich osobnost prostřednictvím tvůrčí práce.

Všech pět dětí se léčilo v motolské nemocnici s vážnou nemocí a jejich léčba ve větší či menší míře stále pokračuje. Nemoc výrazně ovlivnila jejich životy i život jejich rodiny. Zároveň ale rostou a dospívají. Aby děti získaly potřebné zkušenosti a mohly se prostřednictvím fotografií vyjádřit, jaký je jejich pohled na svět, co je zajímá, co je obklopuje, získaly své osobní učitele. Fotografové se dětem věnovali v průběhu čtyř měsíců a podnikali s nimi výpravy do tajů fotografování. Expozice, kompozice, momentka – jak na to, aby fotka vyjádřila naše pocity, zachytila podstatu okamžiku nebo pomohla coby terapeutický proces. Každé z dětí dostalo k dispozici fotoaparát Fujifilm X-T100 se setovým objektivem.

Děti měly možnost zúčastnit se workshopů, přednášek a učily se od zkušených odborníků, kteří jsou zároveň ambasadory Fujifilm: s dětmi spolupracovali David Gaberle, Tereza Linhartová, Pavlína Kubíčková, Petr Hajn a Vojta Hurych. Fotografové děti nejen učili, ale současně i oni sami dokumentovali svůj pohled na dětské osobnosti. Vzniklo tak nejen unikátní společné portfolio snímků, které je propojením různých světů, zkušeností a představ, ale také silné vazby a přátelství.

Fotografie pořízené během projektu jsou k vidění na výstavě od 1. – 29. února 2020.

"Za 20 let svého působení přerozdělil Nadační fond Kapka naděje do nemocnic po celé České republice více než 220 milionů Kč“ říká ředitel Nadačního fondu Kapka naděje Jan Fischer.