O Kapku lepší #ceskarepre

12letý Honzík je tváří projektu O kapku lepší #ceskarepre. O víkendech bojuje o vítězství za Spartak Příbram. Před časem ovšem Honzík Sýbek vyhrál mnohem důležitější zápas. Kvůli selhání kostní dřeně podstoupil před pěti lety transplantaci. Pro rok 2020 se proto stal tváří projektu O Kapku lepší #ceskarepre. Dostane se tak mnohem blíž k národnímu týmu, se kterým ho čeká hned několik aktivit. Poprvé se blíž k týmu dostal na konci února, kdy se zúčastnil besedy s trenéry reprezentace, která jinak byla určená jen pro členy Fanklubu.

„Byl jsem nadšený, moc se mi to líbilo!“ hlásil Honzík po skončení akce, na které se potkal s hlavním trenérem Jaroslavem Šilhavým a asistentem Jiřím Chytrým, dostal od týmu drobné dárky a taky se zúčastnil autogramiády.

Na začátku roku 2015, tedy v polovině první třídy, začal mít Honzík zdravotní problémy. Vyšetření odhalila selhání kostní dřeně. Diagnóza: myelodysplastický syndrom, čili onemocnění krvetvorby.

Po půlroce neúspěšné léčby musel na transplantaci, po které se u něj projevily komplikace s dýchacím systémem. Z transplantační jednotky v Motole se tak dostal až v prosinci 2015, a postupně se začal zapojovat do běžného života.

Nejdřív se v září 2017 vrátil do školy, kterou zvládá výborně. Potom se začal věnovat disco dance a street dance, když mu lékaři návrat k fotbalu zatím nechtěli povolit. A tak alespoň občas jezdil do Prahy fandit Slavii, které kromě Spartaku Příbram fandí.

A v létě 2018 už mohl nazout i kopačky. Nejdřív jen na tréninky, dnes i na zápasy.

„Trenéři mě dávají většinou do útoku, protože v obraně se cítím trochu nesvůj. Góly dávám, ale dokážu to taky pěkně zadrbat,“ popisoval Honzík.

Ten se stal druhou tváří projektu O Kapku lepší #ceskarepre. Loni se akcí národního týmu účastnil Jakub Vrána, který se například zúčastnil nástupu hráčů před zápasem proti Severnímu Irsku nebo se proměnil v reportéra a zpovídal obránce Pavla Kadeřábka. Teď se blíž k mužstvu dostane Honzík.

To je jen jedna z mnoha aktivit v rámci projektu, na kterém spolupracují česká reprezentace a Kapka naděje. Hlavní myšlenka je jednoduchá. Fotbalová asociace věnuje Kapce naděje část příjmů ze vstupného na domácích zápasech. Platí tedy, že čím víc fanoušků přijde, tím větší finanční podpora bude.