Galerie Artefin darovala Kapce téměř 100 tisíc korun

Galerie Artefin ve spolupráci s festivalem Prague Art Week uspořádala charitativní dražbu digitálního uměleckého díla NFT, jejíž výtěžek darovala Nadačnímu fondu Kapka naděje. Dražba probíhala po dobu konání festivalu od 9. do 15. září 2022 a nejvyšší dosažený příhoz byl 98 711 Kč. 

Předmětem charitativní aukce pro Kapku naděje bylo vítězné NFT s názvem Magna Mutatio Natron, vybrané odbornou porotou v soutěži uspořádané Galerií Artefin a společností Callisto Network, jehož autorem je Kryštof Brůha. Jelikož NFT jsou součástí tzv. blockchainu, jejich dražba probíhala v kryptoměně CLO (Callisto).

Vítězná digitální grafika a video Magna Mutatio Natron zkoumá transformaci Natronového jezera v severní Tanzanii v průběhu jednoho roku. Netypicky vysoké pH jezerní vody a teplota až 60°C vytváří specifické podmínky pro druh sinic, které barví jezero do červena. Tento neobvyklý jev je možné pozorovat i z vesmíru.

„Jsem moc ráda, že se organizátoři rozhodli věnovat výtěžek z aukce právě Nadačnímu fondu Kapka naděje. My peníze využijeme na náš srdeční projekt, kterým je dětská psychiatrie. Zde vidím krásné spojení umění a křehké dětské duše,“ komentuje aukci prezidentka Nadačního fondu Kapka naděje Vendula Pizingerová.

Nadační fond v této oblasti financuje platy psychologů a herních terapeutů ve vybraných nemocnicích a pomáhá zlepšovat prostředí, ve kterém se děti léčí. Ať už jde o vybavování dětských heren, rekonstrukce čekáren a dalších prostor, nebo doplňování dětských oddělení novými lůžky.

Jsme rádi, že umění pomáhá nejen formou arteterapie, ale že naše galerie může díky charitativní aukci uměleckého díla přispět na dobrou věc i finančně. A věřím, že se jedná o začátek dlouhodobější spolupráce s Kapkou naděje,“ říká René Rohan, galerista a kurátor Galerie Artefin.

Každá kapka pomáhá

Zapojte se i vy a podpořte ty nejmenší.