Důležitá ambulantní péče zblízka

Součástí Kliniky dětské hematologie a onkologie v Motole jsou také specializované ambulance, kam docházejí děti na pravidelnou kontrolu. Vládne tu soustředěná a příjemná nálada. Jeden den na ambulanci zachytil personál ambulance foťákem instax a vy se můžete podívat na momentky, které přibližují každodenní práci zdravotníků i tváře statečných dětí.

Ambulance KDHO má několik specializovaných částí. Míří sem kroky nových pacientů a zároveň sem docházejí léčené děti, jejichž zdravotní stav nevyžaduje hospitalizaci. Odborníci zde pravidelně sledují jak děti v aktuálně probíhající léčbě, tak pacienty úspěšně vyléčené, u nichž kontroly umožní včasné zachycení případného návratu nemoci. A v neposlední řadě sem docházejí také děti po onkologické léčbě, u nichž lékaři hlídají možné pozdní následky terapie.

Odběr krve je důležitou součástí ambulantní péče a vlastně to nejmenší, co děti v rámci kontroly podstupují. Jak je vidět z fotografií, díky usměvavému personálu jde prohlídka hladce. Však se také děti s osazenstvem ambulance dobře znají. Vzorek krve následně odchází do laboratoře potrubní poštou, aby nedošlo ke zbytečným prodlevám. Když je po kontrole, zbývá někdy dokonce čas na chvíli s paní učitelkou. Učení je dětem přizpůsobené na míru, aby postupovaly zdárně kupředu a mohly aspoň částečně dohnat, co kvůli nemoci zameškaly.

"Mám obrovskou radost, že nám dětská oddělení vycházejí vstříc a projekt se společností Fujifilm je vysloveně nadchnul. Fotky z instaxu přibližují atmosféru, dění v nemocnicích a především lidské příběhy úplně novým způsobem."

Vendula Pizingerová, prezidentka NF Kapka naděje

Každá kapka pomáhá

Zapojte se i vy a podpořte ty nejmenší.