Jak přijít fotografování na kloub

Ale i to, jak mu přijít na chuť, jak zachytit svět kolem sebe nebo se díky focení vyrovnat s trápením a starostmi. To všechno si můžou díky spolupráci Kapky naděje se společností Fujifilm vyzkoušet děti, které prošly náročnou léčbou. Vybrali jsme pět odhodlaných adeptů na budoucí fotografy, kteří dostali do ruky jednak fotoaparát Fuji X-T100, a navíc parťáka v osobě zkušeného profesionála, aby je postupně učil, jak na to, a předal jim cenné zkušenosti. Projekt zaměřený na osobní rozvoj dětí bude moci ocenit každý, kdo si pořídí kalendář Kapky naděje na rok 2020.

Expozice, kompozice, momentka – jak na to, aby fotka vyjádřila naše pocity, zachytila podstatu okamžiku nebo pomohla coby terapeutický proces. To bude podstatou projektu, který potrvá čtyři měsíce, aby měly děti dostatek času zvládnout s pomocí mentorů technické dovednosti, všechno si vyzkoušet a začít se na svět dívat očima fotografa.

Všech pět dětí se léčilo v motolské nemocnici s vážnou nemocí a jejich léčba ve větší či menší míře stále pokračuje. Nemoc výrazně ovlivnila jejich životy i život jejich rodiny. Zároveň ale rostou a dospívají. Prostřednictvím fotkek můžou vyjádřit, co je zajímá a jaký je jejich život. V rámci projektu si děti budou moci na základě rozvíjených schopností vyzkoušet i další techniku pro profesionální focení nebo natáčení.

Děti čekají společné workshopy, přednášky, soutěžní fotografické výzvy a příležitost učit se od zkušených odborníků, kteří jsou zároveň ambasadory Fujifilm: s dětmi bude spolupracovat David Gaberle, Tereza Linhartová, Pavlína Kubíčková, Petr Hajn a Vojta Hurych. Fotografové budou nejen děti učit, ale současně budou i oni sami dokumentovat svůj pohled na dětské osobnosti. Vznikne tak unikátní společné portfolio snímků, které bude propojením různých světů, zkušeností a představ. Pro děti je to velká příležitost, jak se posunout v tvůrčích i odborných znalostech, a věříme, že i pro fotografy bude setkání s mladými bojovníky inspirativní.

Fotografie pořízené během projektu budou podkladem pro kalendář Nadačního fondu Kapka naděje na rok 2020 a připravujeme také soubornou putovní výstavu, která projekt představí široké veřejnosti.

Postupně vám na našich sociálních sítích představíme všech pět párů a budeme průběžně sledovat, jak se focení daří. Těšíme se a děkujeme Fujifilm, že s námi dělá tak pěkné projekty!

"Fotografii vnímám jako médium, kterým se člověk může propracovat k lepšímu pochopení sebe sama i světa kolem nás."

David Gaberle, fotograf a ambasador Fujifilm

Každá kapka pomáhá

Zapojte se i vy a podpořte ty nejmenší.