Para hokej je nedílnou součástí českého hokejového světa

Parahokej je oficiální paralympijskou verzí ledního hokeje s více než padesátiletou tradicí. Dříve používaný název sledge hokej se po sjednocení všech paralympijských sportů v roce 2018 změnil na parahokej. V roce 2023 se karlovarský Sportovní klub vozíčkářů Sharks zapojil do projektu O Kapku lepší hokej.

Historie parahokeje

Historie parahokeje sahá k počátkům 60. let minulého století, kdy se pacienti ve stockholmském rehabilitačním centru nechtěli vzdát hokeje ani přes svůj handicap. Sestavili si speciální saně a jako hokejky používali kulaté palice s řídítky jízdních kol. Parahokej poté procházel bouřlivým vývojem.

Na program paralympiády se poprvé dostal v roce 1994 v norském Lillehammeru a hned se stal jednou z nejatraktivnějších disciplín.

Parahokej v Česku

V České republice se parahokej začal hrát ve Zlíně v roce 1999. V současné době je u nás zaregistrováno osm klubů (České Budějovice, Havířov, Karlovy Vary, Olomouc, Ostrava, Pardubice, Praha a Zlín). Tyto týmy jsou součástí domácí mistrovské soutěže České para hokejové ligy, kterou řídí Česká para hokejová asociace. Národní para hokejová reprezentace vznikla až v roce 2002.

Historicky nejúspěšnější parahokejový šampionát se uskutečnil na jaře 2019 v Ostravě. MS v para hokeji Ostrava 2019 navštívilo během jednoho týdne na 45 tisíc fanoušků. Překonali tak i rekordní návštěvy parahokejových zápasů během paralympiády v Salt Lake City.

Více o SHARKS

Sportovní klub vozíčkářů Sharks vznikl v Karlových Varech v květnu 2003, zanedlouho tedy oslaví výročí 20 let. Věnuje se primárně parahokeji - lednímu hokeji pro hráče s handicapem spodní poloviny těla. Sharks již několikrát vyhráli českou ligu, ale tou hlavní výhrou je každý parahokejista, který se naučí hrát ať už s vrozeným nebo získaným handicapem. Všichni zdraví hokejisté, kteří si parahokej vyzkoušeli, říkají, že je to těžší sport než klasický hokej:) Parahokejisti tak překonávají dvě překážky - svoje handicapy a náročnost svého sportu. 

Od úplných počátků na zelené louce se Sportovní klub vozíčkářů Sharks vypracoval mezi nejúspěšnější v České republice. Pětkrát vyhrál Českou para hokejovou ligu (2008, 2009, 2013, 2014, 2022), čtyřikrát skončil druhý (2006, 2007, 2012, 2016) a jednou byl třetí (2017). Klub několikrát reprezentoval český parahokej na turnajích v zahraničí (Amsterdam, Malmö).

Úspěšnou činnost odráží i hojná účast karlovarských odchovanců v národním týmu. Tři z nich, Jiří Berger, Michal Geier a Radek Zelinka, byli i kapitány reprezentace České republiky. Stejní hráči mají také ve svých osobních sbírkách ocenění Nejlepší parahokejista udělované v rámci ankety Zlatá hokejka.

V roce 2023 se parahokejisté ze Sharks zapojili do projektu O Kapku lepší hokej. 18. února 2023 si v rámci zápasu se Spartou Praha fanoušci mohli na stadionu koupit oranžovou stužku a tak přispět na pořízení významného přístroje, který pomůže vyvinout nové metody v léčbě leukémie a dalších zákeřných chorob. Vybrány byly téměř 4 tisíce korun!

Autor fotek: Daniel Seifert

Každá kapka pomáhá

Zapojte se i vy a podpořte ty nejmenší.