Částka předčila očekávání všech. Investice budou dvě!

V sezoně 2023/2024 se hokejové hnutí znovu spojilo, aby vyjádřilo podporu projektu O Kapku lepší hokej, který si jako dlouhodobý cíl vytyčil pomáhat dětem s poruchami krvetvorby. Po finálním sečtení všech příspěvků od fanoušků, hokejistů, trenérů, klubů i dobrovolných dárců je jasné, že se jedná o historicky nejlepší ročník – výtěžek činí přesně 1 514 284 Kč! Částka bude využita na zakoupení specializovaného přístroje na rozbor krve TapeStation 4150, díky němuž bude možné každý rok analyzovat vzorek krve desítek až stovek dětí z České i Slovenské republiky.

Protože se jednalo o výjimečně úspěšný ročník, bude možné kromě nákupu zmíněného přístroje, jenž bude umístěn v laboratořích CLIP na Klinice dětské hematologie a onkologie ve FN Motole, podpořit také dětské hematologické oddělení v Hradci Králové, tedy městě, ze které pochází také patron 5. ročníku projektu O Kapku lepší hokej Patrik Luska. Tato část výtěžku bude využita k nákupu moderního přístrojového vybavení, které umožní lékařům pod vedením MUDr. Jiřího Haka poskytovat ještě kvalitnější a efektivnější péči dětským pacientům bojujícím s rakovinou.

Do letošního ročníku se aktivně zapojili i hokejisté z HK Lev Slaný, kteří se v polovině března přihlásili do registru dárců kostní dřeně v IKEMu. Nejenže chtějí šířit povědomí o důležitosti registrace, ale také doufají, že jednou budou moci pomoci přímým dárcovstvím. Jelikož pouze 1 % registrovaných skutečně daruje kostní dřeň.

Více informací o registru se dozvíte ZDE!

O Kapku lepší hokej v čase

·         2020 – 300 000 Kč

·         2021 – 870 000 Kč

·         2022 – 905 000 Kč

·         2023 – 1 002 984 Kč

·         2024 – 1 514 284 Kč

Obrovskou zásluhu na celém výtěžku mají zejména hokejisté, parahokejisté, činovníci, kluby, fanoušci a zejména všichni přispěvatelé, kteří se zapojili do příspěvků přes DMS zprávy, přímou podporu účtu NF Kapka naděje přes QR kód, do aukce dresů, či přispěli do jedné z kasiček na stadionech, či si zakoupili stužku nebo samolepku. Ani hokejisté nezůstali jen u podpory slovní a vizuální (oranžové prvky na výstroji). Několik kabin týmů se složilo, z čehož vznikly velmi výrazné sumy směřující na podporu projektu. 

“Vůbec nebudu zastírat nadšení, jak moc letošní ročník předčil naše očekávání. Vybraná částka je neskutečná a nám umožňuje nejen zakoupit předem vybraný přístroj Tape Station 4150 do pražských laboratoří CLIP. Přístroj, který pracuje na principu genového sekvenování, je stěžejní pro určení typu leukémie, pro nastavení správného průběhu léčby a stanovení rizika recidivy nemoci. Ale zároveň, nad rámec této investice, za vybrané prostředky zvládneme zakoupit i další, neméně potřebný přístroj na onkologické oddělení královéhradecké nemocnice. Děkujeme BPA sport marketing a.s. nejen za organizaci, ale i za nadšení a zápal, které do projektu každoročně vkládají. A stejně tak patří obrovské díky všem fanouškům, hráčům a týmům,“ říká ředitelka Nadačního fondu Kapka naděje Dita Loudilová.

Z jakých dílčích aktivit se skládá celkový příspěvek 1 514 284 korun?

Aukce  hokejových artefaktů z TELH a Chance ligy: 678 887 Kč
Kasičky - prodej stužek na stadionech: 324 954 Kč
QR kód: 94 803 Kč
Aukce hraných puků TELH - GOT AUTHENTIC: 78 005 Kč
DMS: 67 429 Kč
Individuální dárci: 73 470 Kč
Prodej kartiček Tipsport extraligy: 45 413 Kč
E-shop Kapky naděje: 48 292 Kč
BK Mladá Boleslav - kabina týmu: 30 000 Kč
HC Energie Karlovy Vary - kabina týmu: 25 000 Kč
HC VERVA Litvínov - kabina týmu: 25 000 Kč
Kasičky - prodej stužek - PARA HOKEJ: 12 831 Kč
LHK Jestřábi Prostějov - kabina týmu: 5 200 Kč
HC Baník Sokolov - kabina týmu: 5 000 Kč

Předávání šeku v rámci slavnostního vyhlášení Hokejista sezóny, které proběhlo v úterý 07.05.2024:

Možnost zhlédnout celý díl na webu České televize.

O našem patronovi

Třináctiletý Patrik byl odmalička sportovně nadaným dítětem. Na brusle se poprvé postavil v pěti letech v kurzech bruslení, ale o pár týdnů později už si jej vyhlédl první hokejový klub. Vždy pokukoval po bráně, takže nebylo překvapením, když si poprvé oblékl brankářskou výstroj a postavil se mezi tři tyče. Jeho domácím týmem se stal Hradec Králové, ale na chvíli oblékl také dres Jičína. V jednu dobu však začal být Patrik hodně unavený, ze školy dokonce přinesl poznámku, že usnul při vyučování. Po návštěvě praktické lékařky a kontrolních odběrech krve ještě nastoupil k utkání, ale byl po něm hodně unavený a měl horečku. S rodiči tak odjel do nemocnice, kde se o den později dozvěděli výsledek krevních testů – Akutní lymfoblastická leukémie. Jejich život se tak během vteřiny změnil. Led a mantinely musel Patrik vyměnit za čtyři stěny nemocničního pokoje. Při léčbě, která začala okamžitě, mu moc pomáhaly vzkazy od spoluhráčů i brankářů z celého světa. Po prvním měsíci chemoterapie přišla první komplikace – kámen v ledvině. Následně musel Patrik zvládnout ještě zánět slepého střeva, další trable s ledvinami a při 4. protokolu chemoterapie také afty, kvůli kterým měl do krve popraskaný krk i ústa. S podporou rodiny poté čelil dalším ledvinovým kamenům, křečovému záchvatu s bezvědomím a nakonec dostal covid, kvůli kterému si pár týdnů pobyl na JIP. Léčbu ukončil po 295 dnech. Nyní začíná chodit do školy a začleňovat se do běžného života. Podrobnější příběh Patrika si přečtěte ZDE.

Patrik Luska sdělil své pocity k projektu: "Moc rád jsem byl letošním patronem projektu O Kapku lepší hokej. byla to pro mne velká čest, ale také ohromná zkušenost. Chci moc poděkovat všem, kteří jsou do tohoto projektu zapojeni a svým dílem přispěli na dobrou věc. Organizátorům, hráčům, klubům, fanouškům a dalším, ale i své mamince, která za mě vše domlouvala a všude mě doprovázela. Byli jste báječní a pokud mě budete ještě někdy na podobnou věc potřebovat, rád se přidám."

„Mám ohromnou radost, že se opět ukázalo, jak dokáže stát hokejové hnutí při sobě, aby podpořilo dobrou věc a pomohlo dětem. Pro jednu společnou myšlenku se spojily kluby Tipsport extraligy, Chance ligy, Univerzitní ligy ledního hokeje a samozřejmě spousta fanoušků,“ těší ředitelku BPA sport marketing Janu Obermajerovou.

Každá kapka pomáhá

Zapojte se i vy a podpořte ty nejmenší.