Obraz a piano od Josefa Rataje jdou do dražby pro Kapku naděje!

Aukce velmi mimořádného díla umělce Josefa Rataje, které vzniklo speciálně pro Kapku naděje, bylo v řadě již šestým charitativním počinem projektu #POMAHAMEDRAZBOU. Dílo je naprosto originální. Je jím Ratajův obraz a piano, které tento umělec pomaloval za účasti diváků v samotném srdci Prahy.

Umělecké dílo se vydražilo za úžasných 46.600 Kč.

Dražit se mohlo na portálu sportovniaukce.cz.

Celý výtěžek bude použit na nákup vybavení do českých nemocnic, které se starají o ty nejmenší pacienty.

Aukce tvala opět 20 dní a to od 3. 1. 2020 do 23. 12. 2020.

Vyvolávací cena byla 40.000 Kč.

Celou charitativní akci připravil Josef Rataj spolu s agenturou coolmusic.cz , kteří se postavili nelehké době v rámci druhé vlny pandemie koronaviru v ČR, protože chtějí pomáhat.

Agentura coolmusic.cz organizuje kroužky pro děti. Tyto aktivity byly kvůli korona opatřením na několik měsíců pozastaveny a majitelkám agentury Evě Klein a Simoně Šteruské tak vzniklo více volného času a proto se rozhodly pomoci dobré věci. Připravily online klavírní kurz pro dospělé a propojily své dovednosti s Josefem Ratajem, naším nejznámějším pop-art malířem.

Při živém hraní souhrnu písní z klavírního kurzu namaloval Josef Rataj obraz Johna Lennona a nasprejoval klavír přímo v centru Prahy a to na Staroměstském náměstí, které je jedním z nejrušnějších náměstí v Praze. Ve videoklipu je zachycena atmosféra „koronavirové“ doby, kdy i taková místa jsou zcela vylidněna.

„Rádi bychom peníze věnovali tam, kde je to potřeba, proto jsme se spojili s Kapkou naděje. Chtěli bychom podpořit zejména pediatrická oddělení v českých nemocnicích.“ Dodala k projektu Simona Šteruská, majitelka agentury coolmusic.cz.

Malíř, výtvarník a performer Josef Rataj se řadí mezi průkopníky stylu pop-art v České republice. Mimo pop-artu kombinovaného s abstrakcí se věnuje též tvorbě 3D objektů. K vlastní tvorbě dostal během svých opakovaných cest do Los Angeles, kde ho naprosto uchvátil reklamní design a kýčovitý styl pop-artu 50. let, zářící Venice Beach a pulzující reklamní štíty kasin Las Vegas. Nepřehlédnutelnost neónových barev, neporazitelných superhrdinů a světa rostoucího konzumu ho nasměroval k jeho současné umělecké kariéře. Dnes se Josef Rataj řadí mezi průkopníky tohoto stylu u nás. Mimo pop-artu kombinovaného s abstrakcí se věnuje též tvorbě 3D objektů.

Video se vzkazem od samotného umělce můžete shlédnout zde: 

V rámci projektu #POMAHAMEDRAZBOU bude Kapka naděje do konce roku 2020 organizovat dražbu výjimečných předmětů a to od sportovního vybavení podepsaného jejím majitelem, přes unikátní produkty partnerů fondu a věcí, které Kapce věnují její podporovatelé, až po osobní předmět Venduly Pizingerové, zakladatelky fondu. Každá dražba bude trvat 20 dní. Výtěžek dražeb poputuje v celkové výši do fondu a bude z něho pořízeno potřebné vybavení do českých nemocnic a to zejména na pediatrická oddělení.

Každá kapka pomáhá

Zapojte se i vy a podpořte ty nejmenší.