Výšlap na horu, která má blízko do nebe

Kapka naděje je spojena s mnoha příběhy dětí a jejich rodin. Většina z nich má šťastný konec, bohužel ale jsou i takové, které šťastně nekončí. Ale přes všechno těžké a bolestivé naděje zůstává. Důkazem je i akce Za Matějem na Sněžku. Na nejvyšší horu Česka i letos vystoupala jeho rodina a spousta lidí, kteří chtějí jeho jménem pomáhat druhým.

Na jaře 2015 Matějovi diagnostikovali v Motole osteosarkom holenní kosti. Diagnoza byla krutá, ale Matěj s rodinou odjížděli s pocitem, že vše se dá vyřešit. Ten pocit byl velmi důležitý. Matěj zvládal chemoterapii bez větších problémů, pobyty v nemocnici byly téměř vždy podle plánu. V srpnu proběhla operace, část kosti nahradili aloštěpem a následovala další série chemoterapií. V lednu 2016 ukončil léčbu a začal se vracet do normálního života. Bohužel došlo k relapsu, následovala další série chemoterapií, plánovalo se ozařování, operace plíce, přidávaly se další komplikace. I tehdy bral Matěj vše velice statečně, jenže přišlo to nejhorší a Matěj bohužel těžké nemoci podlehl.

V nepředstavitelně těžkém období se Matějova rodina rozhodla inspirovat jeho odhodláním a sílou. S odstupem času tak přišla chvíle připomenout si Matějovy narozeniny vzpomínkovou akcí s krásným poselstvím. Rodina a přátelé podnikli výstup na Sněžku, kde byli Matějovi symbolicky nejblíž, a poslali mu do nebe zelené balonky. Další rok už oslavu Matějových narozenin rodina uspořádala společně s Kapkou naděje. Prostřednictvím nadačního fondu chtěla splnit sen malé Lilli, která byla v době léčby Matějovou kamarádkou. Vzpomínkový den na Sněžce přinesl výtěžek přes 11 000 Kč a byl použit na nákup potřebného vybavení právě pro malou Lilli.

Letošní léto se uskutečnil zatím nejpočetnější výstup, díky němuž se podařilo získat úžasnou částku 21 115 Kč. Přátel a lidí, kteří chtějí pomáhat, stále přibývá. Pro nás je to nesmírně krásné a dojemné poselství, vždyť samotná Kapka naděje se zrodila z obrovské životní ztráty. Moc si vážíme všech, kdo se charitativního výstupu na Sněžku zúčastňují, a největší díky a poklona směřují samozřejmě k Matějově rodině. Děkujeme, že jsme mohli být součástí něčeho tak krásného, jako je vzpomínka na Matěje.

Zážitky z letošního výstupu popsali Matějova maminka Lenka a tatínek Martin:

"Vyráželi jsme ve skupinkách z různých směrů, kochali jsme se, stoupali, občas viděli i vršek Sněžky. Došli jsme až na vrchol, scházeli jsme se, objímali a vítali, podepisovali se do pamětního sešitu, povídali a smáli se, mlsali perníčky a makronky, nafukovali balonky a psali na ně vzkazy Matějovi, přispívali do kasičky, dostávali samolepky, odznáčky a pásky, poznávali další nadšence, společně jsme se fotili a poslali balonky vysoko do nebe... Zapálili jsme v kapličce svíčky, loučili jsme se, stáli další hodinu u patníku a povídali o Matějovi a Vítečkovi, kteří už jsou zase spolu a z nebe se na nás dívají. Vraceli jsme se kolem sněhu nad Výrovkou, přilepili jsme tam další samolepku."

"Došli jsme se spálenými lýtky pozdě odpoledne dolů, se spoustou penízek v kasičce a s pocitem, že se příští rok zase můžeme těšit na nádherné setkání s kamarády i novými tvářemi – tentokrát 6. 6. 2020."

Lenka a Martin

Každá kapka pomáhá

Zapojte se i vy a podpořte ty nejmenší.